Pool i trädgården med en kvinna som simmar

Bygg en pool i trädgården som ett alternativ till utlandsresor

Pool i trädgården med en kvinna som simmar

Under de senaste åren har trädgårdspooler blivit alltmer populära i Sverige. Medan vissa väljer att spendera pengarna på att resa utomlands för att koppla av och ha kul, väljer andra att investera i en pool i sin egen trädgård. Hemester var ett uttryck som tog fart under de senaste åren och fick många att ta steget att bygga sin egen pool. Inget är rätt eller fel men i dagens morgonshow diskuterade vi just detta. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att bygga en pool hemma jämfört med att resa utomlands? Dagens gäster Ramon från Gnesta och Alexandra från Aneby i Småland gästade studion och var med i diskussionerna. Alla har vi nog drömt någon gång om att köpa pool och installera den i trädgården men allt är inte guld som glimmar. Med en pool följer även en del förpliktelser och ansvar att hålla koll på.

Fördelar och nackdelar med att köpa pool till trädgården:

  1. Tillgänglighet: När du har en pool i trädgården kan du använda den när som helst, dag eller natt, och behöver inte oroa dig för att boka tider eller trängas med andra badgäster. Detta ger dig också friheten att bada avskilt utan en massa blickar från andra badande. Som turist i andra länder får man ofta många blickar som ibland kan uppfattas obekvämt.
  2. Bekvämlighet: Att ha en pool hemma ger dig en hög grad av bekvämlighet och gör det möjligt för dig att spara tid och pengar på att resa till en pool eller badanläggning. Det är också en perfekt lösning för personer som inte gillar att resa eller som har begränsad rörlighet. Man slipper även flygskammen man kan känna när man tar flyget till ett annat land. Win win på flera olika sätt.
  3. Bättre hälsa: Simning är en av de bästa träningsformerna eftersom det ger en helkropps träning som är skonsam mot lederna. Genom att ha en pool i trädgården kan du simma när som helst och dra nytta av alla hälsomässiga fördelar som simning erbjuder. Även om man kan simma i havet utomlands också blir detta under mer kontrollerade former vilket blir en trygghet både för en själv och sina nära och kära
  4. Familjetid: Detta argumentet hade vi lite delade meningar om men att ha en pool hemma kan skapa möjligheter för kvalitetstid med familjen. Det är en plats där ni alla kan koppla av, ha roligt och skapa minnen tillsammans. Sandra tyckte detta var det starkaste argumentet.
  5. Ökat hemvärde: En pool kan öka värdet på ditt hem, vilket kan vara en viktig faktor att överväga om du planerar att sälja ditt hem i framtiden. Ramon har varit i kontakt med länsförsäkringar fastighetsförmedling som berättade att värdet på huset går upp med minst 300 000 kr om man köper en pool till trädgården.

Det finns givetvis några nackdelar också men vi är alla överens om att att fördelarna överväger nackdelarna. Att köpa pool från sveriges ledande tillverkare är riskfritt och laddat med härliga poolstunder tillsammans. Det man skulle kunna se som en nackdel är att man får något högre kostnader, att man får mer att underhålla på tomten och säkerhetsaspekten om poolen inte är inhängnad. Vissa säger också att det svenska vädret är en faktor men med ett pooltak och uppvärmd pool är du helt oberoende av vädrets makter.

De fem vanligaste och mest populära pooltyperna i Sverige

I samtalet började vi drömma oss bort och funderade på vilken pool vi helst skulle vilja ha och hur den skulle vara utformad. Det finns många olika pooltyper att tillgå på den svenska marknaden men den absolut vanligaste är den man gjuter, Thermopoolen.

Thermopool

En thermopool är en typ av prefabricerad pool som man bygger i form av block som man armerar allt eftersom. De är vanligtvis tillverkade av en kombination av polymer och glasfiber. Den här pooltypen är hållbar och enkel att installera. De är också lätta att rengöra och underhålla. En av fördelarna med en thermopool är att de har god isolering vilket gör att vattnet kan hållas varmt längre. Thermopooler finns i olika storlekar och former. Vissa Thermopooler kan man forma helt fritt.

PP-pool

En PP-pool är en typ av prefabricerad pool som tillverkas av polypropen. Den här pooltypen är mycket motståndskraftig mot klor och andra kemikalier som används för att rengöra poolen. En PP-pool kan enkelt anpassas till olika former och storlekar.

Glasfiberpool

En glasfiberpool är en pool som är tillverkad av en kombination av glasfiber och polymer. Dessa pooler är lätta, lätta att installera och har en slät och jämn yta som är enkel att rengöra. De är också mycket hållbara och kräver minimalt underhåll. En glasfiberpool är lämplig för små till medelstora trädgårdar eftersom de vanligtvis finns i standardstorlekar och former.

Förlängd poolsäsong med pooltak

Frågor och svar:

Kan man förlänga poolsäsongen?

Svar: Man kan förlänga poolsäsongen genom att installera ett pooltak som kan skydda din pool mot kyla, vind och regn. Det gör att du kan använda den under en längre period av året.

Vad är den vanligaste pooltypen i Sverige?

Svar: Den vanligaste pooltypen i sverige idag är Thermopool och Glasfiberpool enligt svensk standardundersökning.

Hur mycket kostar det att bygga en pool?

Svar: Hur mycket det kostar att bygga en pool varierar beroende på pooltyp, storlek och installation. En vanlig markpool kostar mellan 200 000 och 400 000 kronor.

Hur underhåller man en pool på bästa sätt?

Svar: Man underhåller en pool på bästa sätt genom att göra regelbundna filterbyten och kontrollera balansen på de kemiska nivåerna. Alltså att man tillsätter rätt mängd klor i en pool för klor.

Hur kan man förhindra olyckor runt poolområdet?

Svar: Man kan förhindra olyckor runt poolen genom att installera ett säkerhetsstaket och se till att barn alltid övervakas när de är i närheten.

Nästa morgonshow

I nästa program gästa vi av trädgårdsmästaren Carl Fredrik som berättar mer om vad man ska tänka på i när man underhåller trädgården och ska sätta dom första vårlökarna. Vi kanske får tillfälle att prata pool med honom också så at man väljer rätt träd och buskar för att minimera nedskräpningen runt poolen.