Vårens solstrålar har börjat visa sig

Vårens solstrålar är här – dags att tänka på solpaneler!

Vårens solstrålar har börjat visa sig

I det senaste avsnittet av min morgonshow pratade jag med klimataktivisten Robert Strömming. Det var ett väldigt intressant samtal med givande diskussioner om hur vi kan påverka miljön på ett bättre sätt än vad vi gör idag. Vi landade till slut i att solpaneler är ett mycket bra alternativ om man har de ekonomiska möjligheterna att installera en solpanelsanläggning.

Våren är en tid för ny energi och förnyelse. Vad passar då bättre än att se över sin energiförbrukning och kanske ta steget till att börja producera solel? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om solpaneler och varför du borde överväga att installera dem.

Varför ska du installera solpaneler?

Solpaneler är en miljövänlig och hållbar lösning för att minska klimatpåverkan. Robert Strömming berättar att solenergi är en ren och förnybar energikälla som inte bidrar till luftföroreningar eller koldioxidutsläpp. När vi i samtalet ringde upp till installatören Solivo kunde de bekräfta detta. De kompletterade också med att det dessutom minskar elförbrukningen för hushållet och därmed också elkostnaderna. Det är inte bara på villor man kan installera solpaneler, det är minst lika effektivt på allt från bostadsrätter till ladugårdstak. Det är något för alla. Genom att producera sin egen el kan man också bli oberoende av elnätbolagens prisökningar. En extra bonus är möjligheten att sälja sitt överskott och faktiskt tjäna pengar på sin anläggning.

Hur fungerar solpaneler?

Solpaneler består av solceller som omvandlar solljus till elektricitet. Solcellerna är tillverkade av halvledare som genererar en elektrisk spänning när de träffas av solens strålar. Denna elektriska spänning leds sedan genom en kabel till en växelriktare som omvandlar den till användbar el. Ju mer solljus som träffar solpanelerna, desto mer el producerar de. Därför är det viktigt att panelerna placeras på ett område med hög solinstrålning och utan skugga från träd eller andra byggnader. Att placera panelerna i söderläge på ett vinklat tak är så nära det optimala man kan komma. Temperaturen ute påverkar också panelernas effektivitet. De flesta panelerna fungerar bäst när dom är kalla vilket gör våren och hösten till mycket bra perioder för elproduktion, så länge solen är framme. Den bästa perioden kommer alltid vara dagarna då det är molnfritt.

Solpaneler installeras på ett hustak på Ekerö

Vad är leveranstiderna för solpaneler?

Leveranstiderna för solpaneler varierar beroende på tillverkare och leverantör. Vanligtvis tar det mellan 2-4 månader från beställning till installation. Därför är det viktigt att beställa dina solpaneler i god tid om du vill ha dem installerade och klara före sommaren. Det är flera olika faktorer som påverkar leveranstiderna nu. Robert Strömming har gjort flera stickprov hos installatörer och grossister och den absolut största faktorn just nu är materialbrist. Efterfrågan är väldigt hög vilket givetvis bidrar till detta men det har också varit svårt för tillverkarna att köpa in det material de behöver. Det har gjort att även priserna har ökat de senaste åren.

Vad är kostnaden för solpaneler?

Kostnaden för solpaneler varierar beroende på storlek och effektivitet. Generellt sett kostar solpaneler mellan 10 000 – 50 000 kronor per kilowatt installerad effekt. Det man ska komma ihåg är att solpaneler inte bara är en investering i miljön och ens ekonomi, utan också i fastighetens värde. Genom att installera solpaneler kan du öka värdet på ditt hem eller din fastighet, vilket kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till om du planerar att sälja eller hyra ut din fastighet i framtiden. Det är inte många som kan plocka fram pengarna ur madrassen för att göra en så här stor investering. Om man behöver hjälp med ett lån från banken är det bra om man har gjort en kalkyl innan som visar på avkastning och återbetalningstid. Vissa banker har resonerar inte som fastighetsbyråerna och kan behöva en del övertalning för att förstå värdeökningen i fastigheten.

Hur utför man service och underhåller man solpaneler?

Solpaneler kräver relativt lite underhåll, men det är viktigt att regelbundet rengöra dem för att säkerställa att de fungerar optimalt. Enklast är att skölja av panelerna med vatten och använda en mjuk borste eller trasa för att ta bort smuts och löv. Om du inte känner dig bekväm med att utföra underhåll själv kan du också anlita en professionell installatör eller underhållstekniker för att utföra detta åt dig. I takt med att solpanelsanläggningarna har ökat i Sverige har även antalet serviceföretag ökat. Den senaste siffran jag såg var att det går 100 anläggningar per företag som utför service och underhåll.

20% eller 50% från staten i bidrag för installation av solpaneler?

Det finns flera regleringar och bidrag som kan göra det extra förmånligt att installera solpaneler. Du kan få skattereduktion för installationen av solpaneler på hela 20% med hjälp av bidraget grön teknik.Om man dessutom väljer att installera en anläggning med ett batteri får man hela 50% rabatt på batteriet och installationsmaterialet som används till batteriet. Det är ett mycket generöst bidrag från staten. Det är viktigt att undersöka de olika möjligheterna för att se vad som gäller för din fastighet och din region.

Våren en utmärkt tid att överväga installation av solpaneler. I nästa morgonshow kommer vi följa upp detta otroligt spännande ämne och bjuda gäster som har tagit steget men också någon som inte gjort det. Det kan vara intressant att höra de olika aspekterna och argumenten för och emot. Faktum kvarstår att solpaneler är en miljövänlig och hållbar lösning för att minska sin klimatpåverkan samtidigt som man minskar sina elkostnader och ökar fastighetens värde. Men det är viktigt att tänka på att leveranstiderna för solpaneler kan vara relativt långa, så det är bäst att beställa i god tid.

Väl mött i radioetern och hör gärna av er med nya spännande förslag på djupdykningar som ni önskar att jag ska göra.