Eke By: En dag med takläggarna från Västra Götalands Tak

Hej alla lyssnare och läsare,

Idag har vi varit på en spännande resa, bokstavligen på taket av vår vackra stad. Jag, Eke By, din favoritradiopratare, hade den stora äran att välkomna en gäst från Västra Götalands Tak (VGTak). Ni vet, de där takexperterna som dominerar hustopparna i Göteborg och södra Sverige.

Men innan vi klättrar upp på taket, låt oss ta en kort titt på vad som gör en takläggare. Det är inte bara att slänga på några tegelpannor och hoppas på det bästa. Nej, det är en konstform. Och som med alla konstformer, finns det en berättelse att berätta.

Lärdomar från en takläggare i Göteborg

Min gäst, en erfaren takläggare med år av kunskap under sitt bälte, delade med sig av insikter om takläggningens värld. Från val av material till de tekniska aspekterna av att säkra ett tak mot väder och vind. Men det mest fascinerande var att höra om de utmaningar och äventyr de möter där uppe på hustopparna. Det är som en helt egen värld.

Och här kommer vi till den röda tråden i vårt samtal. Att balansera på ett tak är inte så olikt livet självt. Vi står alla på våra egna metaforiska tak, försöker hålla balansen och skydda det som är under oss. Det är en balansakt mellan att vara försiktig och modig, mellan gammalt och nytt.

Efter dagens program kan jag inte låta bli att undra: Är vi alla inte lite som takläggare i våra egna liv? Bygger, reparerar, och skyddar det som är viktigt för oss. Vår gäst från Västra Götalands Tak har lärt mig att det krävs både skicklighet och hjärta för att bygga något som håller. Och kanske är det just det som gör deras arbete, och våra egna strävanden, så viktiga.

Nästa gång du ser en takläggare balansera på en hustopp, tänk på den konst och hantverk de utför. Och kom ihåg, vi är alla på vårt eget tak, och varje spik, varje tegelsten, är en del av vår egen berättelse.

Tills nästa gång, håll er säkra och fortsätt bygga ert eget tak.

Eke By, över och ut.

Eke Bys taklista: låtar för livets höjder och dalar

“Up on the Roof” av The Drifters
Motivering: Den perfekta starten för vår taktematiska resa. Låten fångar känslan av frihet och lugn som kommer från att vara högt uppe, precis som en takläggare.

“Higher Ground” av Stevie Wonder
Motivering: En hyllning till strävan efter att nå nya höjder, både bokstavligen på ett tak och i livets metaforiska klättring.

“Hammer to Fall” av Queen
Motivering: Ett energiskt spår som symboliserar takläggarens hårda arbete och precision, med varje slag av hammaren.

“Ain’t No Mountain High Enough” av Marvin Gaye & Tammi Terrell
Motivering: Representerar den obändiga viljan och beslutsamheten som krävs i takläggning, och i livet, att övervinna alla hinder.

“Roof Garden” av Al Jarreau
Motivering: En lättsam och lekfull låt som påminner om de oväntade glädjeämnen som kan hittas på höga platser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *